Een zomer lang hebt u uw schatten in kuipen en potten gevoed en vertroeteld. Nu worden uw planten bedreigd door de komende winter en de risico's die deze met zich meebrengt. Wat moet u nu doen en wat kunt u beter laten?
Licht: Bladverliezende planten kunnen tijdens de winter op een donkere plaats worden gezet, maar groenblijvers hebben licht nodig. Hoe warmer de locatie, hoe meer licht de planten nodig hebben.
Temperatuur: Er zijn drie verschillende categorieën: planten die vorst verdragen, planten die vorstvrij moeten overwinteren en planten die warm moeten worden gehouden tijdens de winter. Mediterrane planten kunt u het beste op een lichte plaats laten overwinteren bij een temperatuur van 10-12 °C. Geef ze matig water, zodat ze niet uitdrogen. Zet tropische planten op een lichte plaats bij een temperatuur van 20/22 °C en geeft ze zoveel water dat ze niet al te nat staan, maar de grond wel vochtig is.
En nogmaals: Hoe warmer de locatie, hoe meer licht de planten nodig hebben!
Als basisregel geldt: Haal potplanten zo laat mogelijk naar binnen en zet ze zo vroeg mogelijk weer buiten. Over het algemeen geldt dat planten het buiten beter hebben dan binnen, voor zover mogelijk, omdat binnen staan voor planten een abnormale situatie is en stress veroorzaakt.
Zorg voor een strikte hygiëne op de overwinteringsplaats. Reinig de planten een keer per maand zoals u ook deed voordat u ze voor de winter naar binnenhaalde. Controleer vanaf eind januari op ongedierte, omdat schildluizen vanaf dit moment kunnen verschijnen en ook spint, wolluizen en bladluizen vanaf begin februari mogelijk zijn. Zorg dat het klimaat van de overwinteringsplaats van de planten goed wordt geregeld om de juiste overwinteringstemperatuur te handhaven. Het is eveneens belangrijk om te blijven nakijken op vorst, omdat u voor vorstvrije ventilatie moet zorgen wanneer de temperatuur te hoog is. Met name grote, van ramen voorziene overwinteringsplaatsen kunnen vanaf begin februari erg warm worden. Overwinterende planten mogen echter niet worden blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen of vroegtijdig buiten worden gezet.